Jälleen mehulinjalla

Ananas-kookosmehua välipalaksi.
Viime tiistainen mehupaastopäivä meni niin hyvin, että päätin heti seuraavana tiistaina siirtyä jälleen mehulinjalle. On nimittäin sen verran mukava herätä seuraavana aamuna tunteeseen, että takana on kevyempi päivä. Vatsa on litteä, olo tasapainoinen eikä ylenmääräinen nälkäkään vaivaa, vaikka toisin voisi äkkiseltään luulla pelkkien nestemäisten ruokien syömisen jälkeen.

Salaisuus taitaa piillä siinä, että vaikka kutsunkin mehupäiviä paastoksi, eivät ne tosiasiassa ole mitään paastoamista, vaan päinvastoin hyvin ravintorikkaan eli vitamiini,- hivenaine- ja myös rasvahappopitoisen ruuan syömistä nestemäisessä muodossa. Keho saa tarvitsemiaan ravintoaineita, mutta samalla ruuansulatus lepoa, koska kaikki ruoka on "valmiiksi pureskeltua" eli nestemäistä tai soseutettua.
 

Tämän päivän ruokalista näytti tältä, ja siihen mahtui myös mukaan yksi ikävä yllätys:

Aamiainen klo 8: Smoothie, jossa 2 kiivihedelmää, 2 appelsiinin puristettu mehu, vajaa 1 dl luomuporkkanamehua (makeuttamaton), 0,5 tl vehnänorasjauhetta. Samantyyppinen ja hyväksi koettu aamujuoma kuin viime tiistaina, jonka olen ottanut joka-aamuiseen käyttöön.



Lounas klo 13: Bataatti-porkkana-kukkakaalisosekeitto (lämmin) ja jälkiruokana mustikka-banaani-jogurttismoothie ( 1 banaani, 2 dl mustikoita, turkkilaista jogurttia ja täysmaitoa sekä sokeroimatonta karpalomehua) ja cappuccino. Keitto oli sen verran hyvää, että tässä resepti:

ORANSSI SOSEKEITTO (4-5 hengelle)

2 keskikokoista bataattia
2 keskikokoista porkkanaa
2 kukkakaalia
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
ruususuolaa, valkopippuria, jauhettua rosmariinia, chilipippuria

Kuori ja keitä vihannekset pehmeiksi, soseuta sauvasekoittimella keitinvedessään, ohenna tarvittaessa vedellä. Lisää tuorejuusto ja mausta suolalla, valkopippurilla, rosmariinilla ja maun mukaan chilipippurilla. 


Välipala klo 17: Smoothie, jossa 3 paksua ananasrengasta (tuoreesta totta kai), 1 iso päärynä, vajaa desi sokeroimatonta luomuporkkanamehua, noin 2 tl kylmäpuristettua kookosöljyä, 2 tl kookossokeria, noin 1 tl kookoshiutaleita. Eksoottinen ja täyttävä juoma! 


Päivällinen: Tarkoitus oli nautiskella lounaalta yli jäänellä sosekeitolla avokadolla höystettynä, mutta sitä halkaistessa paljastui päivän ikävin yllätys. Avokado näytti sisältä tältä:


Korvaava päivällinen klo 19: Banaanimaitopirtelö. Täyttihän sekin, mutta luulen, että iltapalan ohrahiutalevelliä on valmistettava tupla-annos. Varsinkin kun erehdyin taas hiihtoladulle tänään, vaikka tiesin, että mehupäivänä se ei olisi järkevää. Hiihtokelit vain käyvät koko ajan enemmän vähiin, joten väliin ei tohtisi jättää yhtään tilaisuutta.

Päivän olo on kevyt ja energinen, ja iltaa kohden on taas sama tunne kuin viimeksi siitä, että tuhtia evästä ei tänään ole lautaselta löytynyt. Iltapäivällä iski päänsärky, joka laimeni vain hetkeksi särkylääkkeellä, mutta tuntui pikku hiljaa kokonaan häipyvän iltalenkillä raittiissa ilmassa koirien kanssa ja  viimeistään banaanipirtelöillallisen jälkeen. 

Voisiko jonkinlainen elimistön puhdistusreaktio olla päällä ja särky johtua siitä, vai onko kyseessä vain energiavaje? Näillä ruokamäärillä jälkimmäiseen on vaikeaa uskoa, sillä ei tässä millään minimikalorimäärillä mennä eikä ole tarkoituskaan. Nopeat laskelmat Fineli.fi.ssä osoittavat, että kaloreita kertyy yli 1200, hiilihydraatteja mahtavat 160 g ja rasvojakin yli 32 g. Proteiinit jäävät totta kai alakanttiin eli noin 24 grammaan (päiväsuositus on ainakin gramma per painokilo). Avokadon kanssa olisi varmasti päästy lähelle 1500 kaloria. 

Ihan hyvin puhditavaksi pikkupaastopäiväksi. Vertailun vuoksi, jos puhutaan ihan oikeasta paastosta suolentyhjentäminiseen kaikkineen, niin päivittäinen kalorimäärä ei saisi nousta siinä yli 500 kaloriin, muuten nälän sammuttavaa reaktiota ei elimistössä synny ja useampia päiviä jatkuva paasto muuttuisi normaalille ihmiselle mahdottomaksi.

Päivän ehdottomasti paras ruokayllätys oli välipalan ananas-kookossmoothie. Lähiruoka-ajattelusta se ei ole kuullutkaan, mutta maku oli piristävä ja raikas. Ensi tiistaina laitan ehkä sekaan vielä mangoa tai papaijaa tai jotakin muuta eksoottista. Granaattiomenan mehun käyttömahdollisuudetkin kutkuttavat. Mitä kaikkea smoothieihin voikaan sotkea ja millaisia makuelämyksiä saada aikaan, sen selvittäminen jatkuu seuraavana mehupaastopäivänä eli todennäköisesti viikon kuluttua.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Miltä tuntuu kevään valo? Haparoivia yrityksiä kertoa se sanoin: "Vain se mitä kirjoitan on totta"

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin