Tuhkarokkoepidemia Italiassa sekoitti pakan

Tummia pilviä Rooman (ja Rooman-loman) yllä. 
Taas se saapui, yhtä varmasti kuin muuttolinnut keväällä. Tai sateet syksyllä. Tai kuin jokin muu yhtä kliseinen vertaus. Tauti- ja rokotepaniikki lapsen syntymän jälkeen nimittäin.

Olen erittäin pöpö- ja sairauskammoinen. Vaikka kyseessä olisi flunssa, pelkään aina että tulee joku kauhea jälkitauti tai komplikaatio, joka osuu yhdelle miljoonasta. Jollekin ne aina osuvat ne vakavimmatkin jutut, sen olen jo lähipiirissä, ja itsekin silmäleikkauksen jälkeen, saanut huomata.

Viime kesänä Italian-matkan esti zika-virus, koska pelkäsin lähes pelkästään teoreettista
mahdollisuutta saada sikiölle vaarallisen viruksen Italiassa ehkä kesän aikana puhkeavasta paikallisesta epidemiasta (jota ei koskaan tullutkaan).

Olen myös rokotekammoinen (vaikka rokotteita otankin sekä itselleni että lapsille) Pelkään  rokotteiden haittavaikutuksia, sekä heti ilmeneviä sekä niitä ehkä pitkän ajan kuluttua näkyviä, joita ei välttämättä ole olemassa kuin rokotevastaisten mielikuvituksessa. Pelkään silti. Kokemusta on ensin mainituista, kouristelun ja huumehorkan kourissa olen kärvistellyt sekä minä itse että esikoiseni rokotusten jälkeen.

Tämä pohjustuksena tämänhetkiselle tauti- ja rokotepaniikille. Tällä kertaa kyseessä on kuitenkin ehkä kaikkein todellisin riski, mitä tähän mennessä on ollut kyseessä:

Italiassa riehuva tuhkarokkoepidemia. Kaikista Euroopan maista juuri Italiassa tuhkarokkoon sairaistuneiden lukumäärät ovat kasvaneet koko kevään. Huhtikuun loppuun mennessä niitä oli jo yli 2500, maaliskuussa yli 800 ja huhtikuussa yli 700. Tuoreimmat tilastot yltävät toukokuun 21. päivään, jolloin tautitapauksia oli 251, eli lievää laskua on ehkä havaittavissa.

Eniten tuhkarokkoa on ollut juuri Lazion seudulla. Mikä ihastuttava sattuma sekin!

Tästäpä se pulma syntyikin. Miten uskallamme matkustaa Roomaan vielä rokottamattoman vauvamme kanssa? Neuvolassa neuvottiin, että ottaisimme mpr-rokotteen juuri ennen matkaa, jolloin vauva täyttää mpr-rokotteen minimiantoiän eli 6 kuukautta. Harmi vain, että reissuun olisi lähdettävä jo neljä päivää rokotteen jälkeen, jolloin se a) ei ole vielä tehokas b)mpr-rokotteen yleiset ja usein rajutkin haittavaikutukset alkavat, jos alkavat.

Osa lääkäreistä kyseenalaistaa mpr-rokotteen hyödyn ja tehon kokonaan alle puolivuotiailla. Silloin äidinmaitokin vielä suojaa vauvaa melko hyvin. Vauvamme ylittää kuitenkin puolen vuoden iän juuri reissussa, joten äidinmaitosuojakin on hiipumassa.

Ottaako siis rokote, joka ei suojaa vauvaa kuin korkeintaan vasta vähän ja ainoastaan viimeisen lomaviikon aikana ja joka mahdollisesti aiheuttaa kuumetta, ärtyisyyttä ja kiputiloja vauvalle? Vai jättääkö ottamatta ja luottaa vielä jonkin verran suojaavaan äidinmaitoon ja siihen, että asumme Roomassa lähiössä kaukana keskustan ihmisvilinästä ja vältämme visusti kaikkia suljettuja yleistiloja, joukkoliikennettä yms.?
Vai lähteäkö ollenkaan?

Jos kyseessä olisi tavallinen huvietelänmatka, emme tietenkään lähtisi. Kyseessä on kuitenkin lasten mummola ja mieheni kotimaa. Matka sinne on monella tapaa tärkeä.

Rokoteahdistuksia olen kokenut jokaisen lapsen rokotusten tullessa ajankohtaiseksi. Esikoisen kohdalla osallistuimme pneumokokkirokotteen tutkimukseen, mutta ensimmäisen rokoteannokset jälkeen  tuli paniikki ja vetäydyimme tutkimuksesta.  Keskimmäisen kohdalla piti muodostaa kanta rotavirusrokotteeseen.

Olen pohtinut asiaa monelta kantilta, etsinyt tietoa, punninnut hyötyjä ja haittoja. Pahimman epätietoisuuden keskellä eräs ystäväni antoi hyvän vinkin eli kirjoittaa hyödyt ja haitat paperille.

Sen tehtyäni ja mieheni kanssa juteltuani päädyimme tyydyttävään ratkaisuun eli antaa lapsille vain ns. perinteiset rokotteet, mutta jättää rokotusohjelman uusimmat rokotteet antamatta (rota ja pneumokokki). Mieleen laskeutui tämän päätöksen jälkeen rokoterauha ja tiedon lisääntymisen myötä myös sairauspelko hieman väheni, mutta nyt se on taas mennyttä. Italian tuhkarokkoepidemia sekoitti pakan.

Matkan ajankohta on myös mahdollisimman huono vauvan ollessa juuri puolivuotias sen aikaan, mutta sitä me hölmöt emme jostain ihmeellisestä syystä tulleet ajatelleeksi aikaisemmin. Lomat on nyt varattu ja lentoliputkin (auts). Nähtäväksi jää, riittääkö Finnairilla ymmärrystä jos päätämme lopulta peruuttaa loman ja yrittää saada economy-lipuista rahat takaisin...

Mistä löytäisin sitä huolettomuutta ja asioiden hyvin menemisen luottoa, jota kadehtien näen monissa muissa vanhemmissa? He menevät ja tulevat lasten kanssa, ottavat rokotteet silloin kuin neuvola käskee eivätkä ajattele asiaa sen enempää? Minä sen sijaan pohdiskelen mieleni sopukoissa kaikienlaista, kaivelen kaikki ne pahimmatkin skenaariot, mitä voi tapahtua jos teen niin ja jos en tee näin.

Minulla ei ole aavistustakaan, mitä tehdä, lähteäkö vai jäädä. Mpr-rokotetta ei todennäköisesti uskalla niin pienelle antaa, varsinkaan kun siitä ei välttämättä ole edes hyötyä. Mutta Rooman-matkan kohtalo jää vielä syvän hämärän peittoon. Sitä pähkäillessä taitaa tämä alkukesä kuluakin.

Miksi juuri Italiassa, voi kysyä. Huonoa tuuria taas kerran, siltä ainakin tuntuu. Fakta kuitenkin on, että Italiassa rokotuskattavuus on heikentynyt 85 %:een, kun se tuhkarokon kohdalla pitäisi olla 95%. Rokotevastaisuutta on Italiassa paljon, ja sitä on viime aikoina lietsonut Peppe Grillon Viiden tähden populistipuolue. Lisäksi runsas maahanmuutto maista, joissa tuhkarokko on voimissaan, lisää epidemian syntymahdollisuuksia.

Ei voi kuin toivoa, että epidemia saadaan mahdollisimman pian kuriin.


Kommentit

  1. Onpas huonoa tuuria sattunut ja vaikea pulma :/ Suhtaudun itsekin epäilevästi toisiin rokotteisiin, mutta itse vastaavassa tilanteessa toimisin varmaan neuvolan ohjeen mukaan.. helppohan täältä ulkopuolelta on huudella 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan iso pulma...Olemme nyt soitelleet Italiaan tutuille, jotka työskentelevät terveydenhuoltoalalla ja sitä kautta saatu varmuutta oman päätöksen tekemiseen. Yllättävää on ollut tieto, että Italiassa tuhkarokkorokote ei kuulu edes rokoteohjelmaan, vesirokkorokote kylläkin. Lääkärit kyllä suosittelevat tuhkarokkorokotetta, mutta ei ihme että rokotekattavuus Italiassa on taudin kohdalla matala, noin 80 prosentissa ja joissain maakunnissa jopa vain 50 %.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Miltä tuntuu kevään valo? Haparoivia yrityksiä kertoa se sanoin: "Vain se mitä kirjoitan on totta"

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin