10 parasta supermarkettisuperruokaa + terveellisin keittiölaitehankinta ikinä!

Marjaa markkinoilla Roomassa.
Kaikenlaiset listat ovat ihania, ainakin useimmiten.7 syytä aloittaa juoksu, 5 parasta italialaista ravintolaa Helsingissä, 10 huonoa tapaa, jotka pilaavat terveytesi...Kutkuttavaa!

Lehdet ovat huomanneet, että ihmisiä kiinnostaa listaaminen. Juttu jos toinenkin rakentuu listojen varaan. Varsinkin kannessa ne ovat tehokkaita. Hyvä Terveys -lehden uusimman numeron kannessa komeilee otsikko, joka lumoaa ainakin minut: 10 superruokaa marketista. Näillä pärjää.

Mitämitä, minäkin haluan heti tietää, millä kymmenellä perusmarketin eväällä pärjää ja miten pitkälle. Eihän tuollaista voi vastustaa.

Artikkelin lukeminen oli kuitenkin pettymys:

Listassa ei nimittäin ollut mitään, josta olisin todella saanut jotain uutta. Sitä paitsi olin pettynyt joihinkin listan ruoka-aineisiin ja olin luullut näkeväni siellä aivan muuta. Varsinkin muutamaan: purkkihernekeitto, rypsiöljy ja tofuko superruokaa? En tiennytkään. Valtaosa soijatuotteissa olevasta soijasta on geenimuunneltua, ja myös soijan runsas estrogeenipitoisuus arveluttaa. Rypsiöljyn sijalla olisin mieluusti nähnyt vaikkapa oliiviöljyn. Kookosöljy olisi ehkä ollut liian uhkarohkea valinta yleisaikakauslehdelle. Purkkihernekeitto ei varmaan edes kaipaa kommentointia.

Lisäksi lehden listassa on mm. kvinoa, särki, yrtit, lehtikaali, avokado ja ruusunmarja. Hyviä valintoja, varsinkin jos ajatellaan edullisuutta. Itse en kuitenkaan aseta rahaa terveellisyyden ja terveyden edelle, joten hinta ei ole ensimmäinen kriteerini terveellisien ruokien valinnassa.

Oma supermarkettisuperruokalistani voisi näyttää vaikkapa tältä (satunnaisessa järjestyksessä). Eli ruuat, joita syömällä pärjää pitkälle, eikä tarvitse lähteä luontaistuotekauppaan lisäravinteita ostamaan. Jos mahdollista, kaikki aina luomuna:

1. Tölkkimakrilli (tai muikku, silakka ja muu rasvainen kala)

Omega-3-rasvahappoja saa parhaiten rasvaisesta kalasta. Proteiininlähteenä punainen liha olisi hyvä korvata kalalla ihan jo noin ruuansulatuselimistön syöpäriskin vähentämisen kannalta. Sydänystävällistä, vähentää kehon tulehdustiloja. Monet valittavat, että kalaa on hankala valmistaa tai valita kaupassa. Purkkimakrilli on helppo valinta, ja ainakin meidän perheessä perusruokaa. Välillä on hyvä vaihdella lajia, joten muikkukin käy tai vaikka valmiit silakkapihvit, jos ei itse viitsi valmistaa.

 2. Kylmäpuristettu kookosöljy

Erittäin ravintoainepitoinen, auttaa runsaan antibioottisen lauriinihappopitoisuutensa vuoksi torjumaan bakteereita ja viruksia, parantaa kolesteroliarvoja, tehostaa aineenvaihduntaa ja kilpirauhasen toimintaa.  Paistamiseen ja kuumentamiseen paras rasva, sillä ei muodosta haitallisia yhdisteitä kuten muut rasvat (varsinkin rypsiöljy ja muut kasvisöljyt, mutta myös oliiviöljy ja voi jonkin verran).

3. Vuorisuola

Suolaa voi olla vaikea nähdä superruokana, mutta mielestäni vuorisuola kuuluu silti listalle. Nimittäin kun ottaa huomioon, minkä suolan (eli tavallisen pöytäsuolan)vuorisuola korvaa. On sulaa hulluuttu maustaa ruoka puhdistetulla suolalla eli pelkällä natriumkloridilla, kun on mahdollista käyttää puhdistamatonta mineraalipitoista luonnonsuolaa, joka lieventää monia liian natriumin haittavaikutuksia. Luonnolliseen suolaan siirtyminen puhdistaa kehoa ja vähentää suolasta johtuvia turvotuksia. (ks. edellinen blogikirjoitus terveellisestä vuorisuolasta ja puhdistetusta teollisesta suolasta)

4. Marjat (kotimaiset tuoreet kesällä ja pakastemarjat talvella)

Ruusunmarja on hyvä (kuten Hyvä Terveyden artikkelissa) mutta myös ja ennen kaikkea kotimainen mustikka, tyrni, puolukka, karpalo, vadelma, mansikka, lakka, herukat... Vitamiinipommeja kaikki, runsaskuituisia, täynnä antioksidantteja ja muita elintärkeitä mikroravinteita. Mustikka mm. tekee hyvää silmille, karpalo ja puolukka virtsateiden hyvinvoinnille, vadelman, mustikan ja mansikan ellagihappo on tehokas syöpää ehkäisevä biomolekyyli. Marjat myös esimerkiksi suojelevat sydänterveyttä, helpottavat tulehdustiloja ja vahvistavat immuunipuolustusta. Ja tässä vain pikkuruinen raapaisu marjojen terveysvaikutuksista.



5. Saksanpähkinä ja muut pähkinät

Saksanpähköiden syöminen parantaa tutkitusti sydän-ja verisuoniterveyttä, ja tutkimusten mukaan yleensäkin pähkinöitä syövillä ihmisillä on parempi sydän-ja verisuoniterveys. Niissä on runsaasti kasviperäistä omega-3-rasvahappoa, E-vitamiinia ja tärkeitä mineraaleja. Myös muut pähkinät ovat varsinaisia ravintoainepommeja. Niissä on vitamiineja, antioksidantteja, kuituja ja proteiiniakin. Pekaanipähkinässä esimerkiksi on 19 vitamiinia ja kivennäisaineitta, mantelissa mm. seleeniä, magnesiumia ja kalsiumia. Parapähkinä on täynnä seleeniä ja auttaa ehkäisemään syöpiä. Hasselpähkinä ja pistaasipähkinä auttavat saamaan kolesteroliarvoja kuntoon rasvahappokoostumuksensa ja sisältämiensä kasvisteroleiden ansiosta. Tässäkin taas vain muutama hassu maininta pähkinöiden mittavasta terveysvaikutuslistasta... Ai niin, yksi vielä. Vaikka pähkinöissä on paljon energiaa, nykytutkimuksen mukaan pähkinöitä säännöllisesti syövät ovat hoikempia kuin muut!

 6.Vihreä tai valkoinen tee

Vihreä tee sisältää erittäin runsaasti antioksidantteja, jotka taas lisäävät terveyttä monilla tavoin. Ne auttavat vapaiden radikaalien aiheuttamien vaurioiden torjunnassa (ennenaikainen ikääntyminen, syövät, tulehdustilat jne.). Valkoisessa teessä antioksidantteja on vähän vieläkin enemmän. Parhaan tuloksen saa, kun hauduttaa teetä yli 5, jopa 8-10 minuuttia 80-asteisessa, ei siis liian kuumassa tai kiehuvassa vedessä.

7. Parsakaali ja muut kaalit

Ristikukkaiset kasvit eli mm. parsakaali, keräkaalit, ruusukaali, lehtikaali ja kukkakaali olivat todennäköisesti ennen muinoin lähinnä lääkekasveja, eli niitä viljeltiin lääkinnällisiin tarkoituksiin mm. antiikin Roomassa, Kreikassa ja 6000 vuotta sitten Kiinassa. Ei ihme. Kaalit ovat todella terveellisiä, kaikin puolin. Niissä on hyvin runsaasti syöpiä torjuvia biomolekyyleja, polyfenoleja, glukosinolaatteja ja erityisesti parsakaalissa sulforafaania. Jälkimmäinen torjuu tehokkaasti kehon vierasaineita ja myrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa syövän kehittymisen. Lisäksi sulforafaani näyttäisi vaikuttavan syöpäsoluihin myös suoraan käynnistämällä niissä (syöpä)solun kuolemaan johtavan reaktioketjun. Kaaleissa on totta kai myös paljon vitamiineja ja hivenaineita, esimerkiksi parsakaalissa mm. C- A- ja K-vitamiinia sekä rautaa. Lehtikaalissa C-vitamiinia on kaksi kertaa enemmän kuin appelsiinissa ja rautaa on enemmän kuin naudanlihassa.

Varhaiskaalia.
8. Raakasuklaa

Ei, nyt ei puhuta sinisestä maitosuklaalevystä eikä edes 50- tai edes 70-prosenttisesta tummasta suklaasta. Etenkään maitosuklaasta ei edes voi puhua samana tavarana kuin raakasuklaa - kyseessä on kaksi ääripäätä terveellisyyden suhteen. Raakasuklaa on tummaa suklaata, jonka valmistuksessa raaka-aineiden lämpötila ei ole kohonnut yli 46 asteeseen. Näin valtaosa kaakaopavun hurjasta ravintoainepitoisuudesta säilyy lopputuotteeseen eli suklaaseen asti. Joidenkin mielestä kaakao on jopa kaikkein ravintotihein ruoka. Siinä on yli 1200 aktiivista ainesosaa, vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, antioksidantteja, entsyymejä, fytoravinteita jne. Raakasuklaapalan syöminen on siis kuin vitamiinipillerin popsimista - paitsi että kyseessä on monipuolisempi, täysin luonnollinen ja imeytymiskykyisempi ja vieläpä paremman makuinen vitamiinilisä.

9. Kananmuna

Jos minun pitäisi valita ruoka-aineet, josta en ikinä ruokavaliossani luopuisi, olisi yksi niistä varmasti kananmuna. Siinä on kaikki, paitsi C-vitamiini. Kaikki ihmisen tarvitsemat aminohapot, 6 grammaa proteiinia, D-vitamiinia ja kaikkia muita rasvaliukoisia vitamiineja, folaattia... Täydellinen proteiininlähde ja ravintoainekoostumus siis.

10. Valkosipuli ja muut sipulit

Valkosipulin yksi tehoaineista on allisiini - juuri se yhdiste, joka antaa vastamurskatulle valkosipulille sen voimakkaan ominaismaun ja -hajun. Valkosipuli tutkitusti auttaa moneen vaivaan kuten flunssiin, myös ehkäisevästi. Valkosipuli nimittäin torjuu mikrobeja, bakteereja ja sieniä, myös hiivasienitulehdusta. Vanha kansa on ollut ihan oikeassa, kun on suositellut valkosipulia flunssalääkkeeksi - ja moneen muuhunkin vaivaan kuten hengitysteiden ongelmiin ja tulehdusten hoitoon. Valkosipulissa on myös mm. B-vitamiineja, folaattia ja kaliumia. Valkosipulia ja myös muita sipuleita kannattaa syödä myös siksi, että ne voivat estää syöpiä. Niille, jotka eivät valkosipulin hajusta ja mausta pidä, pitää kertoa huono uutinen: allisiini vapautuu ja imeytyy parhaiten, samoin muut hyödyt saa varmimmin, kun valkosipulin syö murskattuna mahdollisimman tuoreeltaan. Jos pokka pitää, vaikka raakana raasteena kuuman veden, sitruunan ja inkiväärin kanssa esimerkiksi flunssan iskiessä. Tai sitten murskattuna ja lisättynä ruokaan aivan kuumentamisen loppuvaiheessa. Ja kuten kaikkia muitakin tämän listan ruokia, sitäkin olisi syötävä säännöllisesti, riittävästi ja tarpeeksi pitkän aikaa, jotta terveyshyötyjä saadaan aikaan. 1-2 valkosipulinkynttä päivässä on hyvä määrä.


+ Listan lisänumerona keittiölaitehankinta, jota ei valitettavasti marketista eikä edes markettihinnoilla saa, mutta joka tulisi kuulua jokaisen laiskasti kasviksia syövän ihmisen keittiöön, samoin lapsiperheisiin ja yleensäkin ihmisille, jotka haluavat pitää terveydestään huolta. Näitäkin listan tuotteita tulisi varmasti syötyä enemmän tämän laitteen avulla. Omalla hankintalistallani tämä jo on, kunhan saan kerättyä rohkeutta (ja rahaa)neljänsadan euron panostukseen...

Kyseessä on tietysti mehustin. Eikä mikään marketin peruslaite, vaan kunnollinen, tehokas ja kaikenlaiset ruoka-aineet, myös pähkinät ja ruohomaiset ainekset kuten vehnänoraan mehustava ja ravintoaineet parhaiten säilyttävä laadukas järkäle, kuten Huromin uusin mehustinmalli HE-DBF04. Olen harkinnut tällaisen ostoa jo kohta vuoden, enkä tosiaankaan tiedä, mitä enää jahkailen. 400 euroa on toki paljon keittiölaitteesta, mutta kun ajattelee sitä vitamiinien, antioksidanttien ja muiden terveellisten aineiden määrää, jonka mehustimen avulla  voisi kurkustaan alas kulauttaa, pitäisi summan tuntua pikkurahalta.

Olen nimittäin huomannut, että en saa syötyä parsakaalia, pinaattia, porkkanaa ja vehnänorasta päivittäin, en myöskään suurta määrää porkkanoita, paprikoita, omenoita ja avokadoja. Olen kyllä yrittänyt jo kauan, mutta esimerkiksi viisi päivää sitten ostamani parsakaali on vieläkin jääkaapissa. Karkkia ja suklaata sen sijaan menisi pussikaupalla - eivätkä ne koskaan jää kaappiin päiväkausiksi nököttämään. Käsittämätöntä ja anteeksiantamatonta.

Mutta terveys ei annakaan anteeksi. Siinähän sitten valittelen flunssakierteitäni ja kroonista nuhaani (tätäkin kirjoittaessani on kulunut pari nenäliinaa) ja pelkään kausi-influenssa-aallon tulemista niin paljon, että olen harkinnut jo rokotetta. Ja silti sitä on niin pöllö ja heikko, että ruokavalion korjaaminen oikeasti terveelliseksi ei vaan onnistu. Olen nimittäin vakuuttunut, että oikein syömällä, siis todella oikein, olisi mahdollista hankkia niin hyvä vastustuskyky, ettei tauteja tarvitsisi pelätä.

Mutta siihen ei riitä, että syö salaatin päivässä, parsakaalia pari kertaa kuussa ja juo paljon vihreää teetä, kuten esimerkiksi minä teen. Vaikutus nollaantuu, jos syö maitosuklaalevyn iltapalaksi ja napostelee kaikkea epäterveellistä, mitä eteen sattuu (näinkin minä valitettavasti teen). Joskus sentään älyän korvata maitosuklaan raakasuklaalla.

Ehkäpä asia korjaantuu sinä päivänä, kun viimein pääsen hurruuttelemaan mehustimella. Sinne vain viskelen kaalit, sipulit ja sitrushedelmät ja kas - päivän puolen kilon kasvissuositus on ylittynyt vähintään tuplasti. Jospa se karkkihimokin siitä lähtisi. Jotkut nimittäin sanovat, että makeanhimo ja napostelunhalu voivat oikeasti olla merkkejä ravintoainepuutoksista. Keho yrittää kertoa, että jotain puuttuu, mutta me tulkitsemme viestit väärin ja tarjoamme juuri sitä, mitä ei pitäisi. Ravintoaineita puuttuu yhä pahemmin, ja kehä on valmis.

Seuraavan listan aihe voisikin olla 5 tai 10 tapaa, jotka tuhoavat terveytesi. Yksi niistä olisi taatusti ravintoainepuutoskehään huomaamatta joutuminen edellä mainitulla tavalla...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Miltä tuntuu kevään valo? Haparoivia yrityksiä kertoa se sanoin: "Vain se mitä kirjoitan on totta"

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin